Een zoekwoordenanalyse is de basis van je SEO-strategie – en daarom één van de belangrijkste analyses in SEO. Natuurlijk weet jij als geen ander wat mogelijke onderwerpen zijn waar jouw gewenste doelgroep op zoekt om jouw aanbod te vinden. Je kunt daarom zelf heel goed een zoekwoordenanalyse uitvoeren. Maar… je kunt natuurlijk ook kijken waar je concurrenten op focussen!

Wil je snel nieuwe zoekwoorden vinden, en weet je even niet meer waar je nog meer op gevonden zou moeten worden? Kijk dan op welke zoekwoorden jouw concurrenten inzetten met SEO. Dit is een echte quick fix als je snel extra zoekwoorden wilt vinden.

Waar kun je de zoekwoorden van je concurrent bekijken?

Je kunt handmatig de websites van je concurrenten analyseren en zo bepalen op welke zoekwoorden zij zich focussen. Maar… het werkt sneller door een SEO-tool te gebruiken.

In diverse SEO-tools kun je een kijkje nemen in de SEO-strategie van je concurrenten. Zo ook in UberSuggest, maar een veelgebruikte SEO-tool zoals SemRush kan het eventueel ook. In de voorbeelden hieronder gebruik ik UberSuggest.

Stap 1 – bepaal wie je concurrenten zijn

Om de zoekwoorden van je concurrenten te kunnen bekijken moet je natuurlijk wél eerst weten wie je daadwerkelijke SEO-concurrenten zijn. Je algemene concurrenten hoeven namelijk niet je concurrenten in de zoekmachines te zijn.

Je vindt je SEO-concurrentie door je belangrijkste zoekwoorden te Googlen. Zo simpel kan het zijn!

Je belangrijkste zoekwoorden zijn vaak vrij generieke zoekwoorden. Voor een social media manager is dat bijvoorbeeld:

  • social media manager
  • social media uitbesteden
  • freelance social media manager
  • social media uitbesteden
  • etc.

Googlen je belangrijkste zoekwoorden en noteer de namen van de websites die in de top 10 staan (op de eerste pagina in de zoekresultaten). Zijn er websites die bij meerdere zoekwoorden op de eerste pagina staan? Dan is de kans groot dat dit een daadwerkelijke SEO-concurrent is!

Om dat met zekerheid te weten raad ik je aan om de website van het bedrijf te bekijken en zelf te beoordelen of het aanbod overeenkomt met wat jij aanbiedt.

Is dit het geval? Dan mag je door naar stap 2.

Stap 2 – vind hun zoekwoorden

Nu je weet wie je concurrenten zijn in de zoekmachines is de vervolgstap natuurlijk om hun zoekwoorden in te zien. En dat kan heel eenvoudig!

Open UberSuggest – en voer één van de URLs van je concurrenten in en klik op ‘zoeken’. Als voorbeeld gebruik ik een URL van een social media bureau dat hoog scoort op bovenstaande zoekwoorden.

ubersuggest - zoekwoorden van een concurrent bekijken

Zodra je op ‘zoeken’ hebt geklikt zal er het volgende dashboard verschijnen:

Zodra je op ‘zoeken’ hebt geklikt zal er het volgende dashboard verschijnen:

Hier vind je allerlei SEO-informatie over de ingevoerde website. De informatie de je nodig hebt – de zoekwoorden waarop de website rankt – vind je door helemaal naar beneden te scrollen:

ubersuggest zoekwoorden bekijken van concurrenten

Wil je alle zoekwoorden van de concurrent bekijken? Klik dan op ‘Bekijk alle SEO keywords waar deze pagina voor rankt’. Je wordt dan doorverwezen naar het volgende overzicht:

ubersuggest zoekwoorden bekijken van concurrenten

Hier vind je alle zoekwoorden van de concurrent. Je kunt er vanuit het dashboard doorheen scrollen, maar hebt óók de optie om het te downloaden in een Excel. Klik dan op ‘Naar CSV exporteren’.

Het voordeel van het exporteren naar Excel is dat je kunt filteren en zo wat sneller eventueel geschikte zoekwoorden kunt selecteren en in jouw zoekwoordenanalyse kunt meenemen.

Conclusie?

Het is heel eenvoudig – én waardevol – om de zoekwoorden van een concurrent te bekijken. Want waarom zou jij het wiel moeten uitvinden, terwijl er veel snellere opties zijn om heel veel goede zoekwoorden te vinden voor jouw website?

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

  • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
  • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
  • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
  • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO

Yes - ik wil gevonden worden!