Heb je de keuze gemaakt om te beginnen met SEO? Goed bezig! Dan sta je nu op het punt om uit te zoeken wat je daarvoor nodig hebt. En eerlijk? Je hebt niet veel nodig om structureel te gaan werken aan de vindbaarheid van je website.

In deze blog loop ik je door de essentials die je nodig hebt om te beginnen met SEO. Lees je mee?

Dit artikel is ook te kijken als video op YouTube:

Ga naar ons YouTube kanaal

Een website om vindbaar te maken

Ten eerste heb je – uiteraard – een website nodig. Want zonder een website met content is er geen locatie om naartoe te linken én geen informatie om te vertonen.

Heb je al een website die live staat? Dan is het cruciaal om te gaan leren hoe jij deze website kunt gaan optimaliseren voor een betere vindbaarheid in de zoekmachines.

Heb je nog geen website? Dan kun je ervoor kiezen om een website te laten bouwen door een expert – of als je zelf handig bent – of zelf een website te ontwerpen en bouwen. Wat in beide gevallen belangrijk is is dat de website SEO-technisch goed in elkaar zit. Voor een goede vindbaarheid in de zoekmachines werk je namelijk aan een aantal punten:

  • Content: beantwoord je de zoekvragen van je doelgroep?
  • Techniek: is je website gebruiksvriendelijk?
  • Autoriteit: heb je een goede online reputatie?

Stap 1 om te beginnen met SEO is om een website te hebben die je online goed vindbaar kunt gaan maken.

Een relevant aanbod

Yes – je een relevant aanbod nodig. Onder je aanbod versta ik onder andere je diensten, producten en informatieve content – oftewel een reden om naar je website te komen. Want wanneer je aanbod verouderd is zal er geen vraag zijn naar de inhoud van je website. En dan is een goede vindbaarheid nutteloos.

Als expert in je vakgebied weet jij alles over hetgeen dat je aanbiedt. En die inhoudelijke kennis heb je nodig om je website te vullen met informatieve, kwalitatieve en relevante content waarmee jij je vindbaarheid kunt verhogen.

Tijdens het optimaliseren van je website voor een goede vindbaarheid zul je vooral werken aan het generen van de juiste content voor jouw gewenste doelgroep. Want op die manier kun jij bepalen wie jij naar je website wilt trekken. Dat is de kracht van SEO!

De juiste SEO-kennis

Tot slot heb je de juiste SEO-kennis nodig om je website SEO-proof te maken. En dat betekent niet dat je evenveel kennis moet hebben als een ervaren SEO-specialist! Er zijn een aantal punten die van belang zijn om te weten wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met SEO:

Hoe werken de zoekmachines?

Om te kunnen inspelen op de algoritmes van de zoekmachines is het van belang dat je weet wat de intenties zijn van deze algoritmes. En daarmee bedoel ik niet dat je alle algoritmes hoeft te kennen – maar wél dat je het uiteindelijke doel begrijpt. En ik kan je garanderen: daar zit pure logica achter. Deze informatie gaat je helpen om strategische keuzes te maken om je vindbaarheid te verhogen.

Wie is je doelgroep?

Om te bepalen welke zoekwoorden relevant zijn is het cruciaal om je doelgroep goed te kennis. Want wanneer je een duidelijk beeld hebt van de mensen die je wilt gaan aanspreken kun je veel makkelijker nieuwe zoekwoorden vinden, én kun je veel betere SEO-teksten schrijven.

Zelf werk ik met brand-persona’s. Een brand persona is een uitgebreide beschrijving van een individu die jouw perfecte klant kan zijn. Denk hierbij aan een naam, woonplaats, leeftijd, hobbies, baan, ambities, angsten etcetera. Dit helpt je om je doelgroep te leren kennen.

Hoe vind je de juiste zoekwoorden?

Om aan de slag te kunnen gaan met SEO moet je weten op welke zoekwoorden je wilt gaan inzetten. Je hebt daarom de kennis nodig hoe je een zoekwoordenanalyse kunt uitvoeren – en kunt bepalen welke zoekwoorden waardevol zijn voor jouw bedrijf – en welke niet.

Een zoekwoordenanalyse wordt vaak als complex gezien – maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Je moet alleen weten hoe je op een slimme manier zoveel mogelijk zoekwoorden kunt bekijken en kunt oordelen welke interessant zijn voor jouw doelgroep.

Wil je leren hoe je een zoekwoordenanalyse kunt uitvoeren? Al mijn SEO-cursussen bevatten een les over dit onderwerp. Je vindt het volledige aanbod hier.

Hoe schrijf je voor SEO-doeleinden?

Het schrijven voor SEO-doeleinden is geen rocket science. Het is vooral een kwestie van begrijpen waar de zoekmachine op let, en hoe jij daar met kwalitatieve en relevante content op kunt inspelen. Deze kennis is een must wanneer je aan de slag wilt gaan met het verhogen van je vindbaarheid in de zoekmachines.

Hoe maak je strategische keuzes?

Tot slot wil je strategische keuzes kunnen leren maken. Want je wilt natuurlijk niet voor niets werken aan je website – je wilt bepaalde resultaten boeken. Of dat nou meer verkeer is, meer omzet uit je webshop of meer aanmeldingen voor je nieuwsbrief. Strategie is key.

Waar het op neer komt? Je hebt een website nodig met een relevant aanbod, in combinatie met de juiste SEO-kennis. That’s it!

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

  • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
  • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
  • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
  • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO
Yes - ik wil gevonden worden!