De term spam score ben je hoogstwaarschijnlijk wel eens tegen gekomen bij het Googlen naar een SEO gerelateerde term. Maar wat is spam score eigenlijk, en wat kun je er mee? Alles wat je wil weten over spam score lees je in dit artikel.

Wat is spam score?

Een spam score is een percentage van gelijke websites als die van jou die een Google penalty hebben of hebben gehad. De spam score wordt bepaald door een website op verschillende punten te analyseren en wordt uitgedrukt in een getal tussen 0 en 100. De percentages betekenen het volgende:

0-30% – lage spam score

31-60% – medium spam score

61-100% – hoge spam score

Hoe vind je je spam score?

Er zijn diverse gratis tools op het web te vinden waar je de spam score van een URL kan opvragen. Google ‘spam score checker’ en je krijgt een lijst met gratis tools. Ook met het gratis account van SemRush is het mogelijk om je spam score te analyseren. Ook interessant: het bekijken van de spam score van je concurrenten.Wanneer je spam score lager is dan die na je concurrenten kan de kans groter zijn dat je hoger kan ranken op de gewenste zoektermen.

Help, ik heb een hoge spam score!

Wanneer je een hoge spam score hebt betekent het niet dat je een website vol spam hebt. Het is een signaal dat je de kwaliteit van je website in de gaten moet houden. Waar je precies op moet letten kun je verderop in het artikel lezen.

Heeft een website waarmee je wil samenwerken een hoge spam score? Dan betekent het eigenlijk exact hetzelfde als voor je eigen website: check handmatig of die website voldoet aan de signalen. Zie je veel spam score signalen? Dan is het verstandig om geen samenwerking aan te gaan met dat domein.

Zie je dat je een link naar je website hebt vanaf een website met spam score? Check dan of de website daadwerkelijk spammy is. Trek je de conclusie dat de website echt een spam score heeft, dien dan een zogeheten disavow in. Door middel van een disavow schakel je de link juice uit vanaf de spam website naar jouw website. Hierdoor kan de link geen schade aanrichten aan jouw website. Je kan namelijk niet zelf bepalen welke websites wel of geen links naar je website bepalen. Door deze functie heb je in ieder geval zelf in de hand van welke websites je link juice krijgt.

Spam score signalen

Er zijn vele spam signalen waarop een website geanalyseerd kan worden. De meeste zijn erg voor de hand liggend, zoals het ontbreken van contact informatie, en andere zijn erg specifiek zoals het ontbreken van API koppelingen. Een van de grootste SEO tools ter wereld, Moz, gebruik deze 27 spam signalen:

1. Weinig pagina’s binnen een website

2. TLD (Top Level Domain) is verbonden aan andere spam domeinen

3. De lengte van je domeinnaam (spam domeinen hebben vaak een lange domeinnaam)

4. Domein naam bevat nummers

5. Geen google Font API aanwezig

6. Geen Google Tag Manager aanwezig

7. Geen Doubleclick aanwezig

8. Geen telefoonnummer aanwezig

9. Geen link naar LinkedIn

10. Geen e-mailadres aanwezig

11. Geen HTTPS certificaat

12. Er wordt gebruik gemaakt van meta zoekwoorden (zoekwoord spamming)

13. Weinig bezoekers in Jumpshot Visit Rank

14. Canonical gebruik naar externe locaties

15. Ongewone lengte van een title element

16. Ongewone lengte van de meta omschrijving

17. Ongewone lengte van de meta zoekwoorden

18. Geen gebruik van een flavicon

19. Geen gebruik van een Facebook pixel

20. Grote aantallen externe links

21. Veel links naar externe link domeinen

22. Grote aantallen externe links naar content

23. Veel klinkers in de domeinnaam

24. Veel koppeltekens in de domeinnaam

25. Abnormaal korte of lange URL

26. Aanwezigheid van ‘giftige woorden’ die refereren naar spammy onderwerpen

27. Gebruik van woorden combinaties met hoge CPC

Omdat er veel spam score signalen zijn is het ‘vrij eenvoudig’ om een spam score te krijgen. Raak dus niet in paniek wanneer je ziet dat je eigen website een spam score heeft, of dat websites die naar jou linken een aanzienlijke spam score hebben. Kijk altijd eerst of er daadwerkelijk spammy methodes worden toegepast. Persoonlijk kijk ik altijd naar de backlinks (dan heb je al meerdere punten geanalyseerd), of er contactgegevens op de website staan en hoe de meta data eruit ziet in de zoekmachines. Uit deze info kan ik bepalen of ik verdere onderzoek wil doen of dat ik voldoende weet over een website.

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij