Snelheid is een belangrijke factor bij het verbeteren van je online vindbaarheid. Een cruciale factor bij het versnellen van de laadtijd van je website is het uploaden van afbeeldingen die gecomprimeerd zijn. Het is een must als je je bezighoudt met SEO.

Wat houdt het comprimeren van een afbeelding in, wanneer comprimeer je een afbeelding en hoe pak je dat aan? In dit artikel geef ik je drie methodes.

Wat is het comprimeren van een afbeelding?

Het comprimeren van een afbeelding betekent dat je de bestandsgrootte van de afbeelding verkleind om ervoor te zorgen dat er een minimale laadtijd is zonder dat je de kwaliteit van de afbeelding verlaagt. Een afbeeldingsgrootte wordt gemeten in kilobytes (KB) en megabytes (MB). Hoe lager de grootte van de afbeelding – hoe minder inlaadtijd.

Hoe ontdek je welke afbeeldingen er gecomprimeerd moeten worden?

Je kunt achterhalen welke afbeeldingen verkleint moeten worden door één van de gratis online SEO-tools te gebruiken die de snelheid van een website meten. Mijn favorieten zijn GTMetrix en de Google PageSpeed Insights tool.

Bij GTMetrix vind je de te comprimeren afbeeldingen onder dit tabje:

GT Metrix

Bij Google PageSpeed Insights vind je de afbeeldingen die verkleind moeten worden hier:

Pagespeed insights afbeelding comprimeren

Beide tools geven je een lijst met alle te optimaliseren afbeeldingen, plus een schatting hoeveel geheugen dat gaat schelen.

3 methodes om je afbeeldingen te comprimeren

De zoekmachines waarderen websites die een snelle inlaadtijd hebben. Het comprimeren van afbeeldingen is daarom van groot belang bij het optimaliseren van je website voor SEO-doeleinden. Een website waarop alle afbeeldingen gecomprimeerd zijn heeft een betere laadtijd van een website waar niet gecomprimeerd wordt.

Maar hoe comprimeer je afbeeldingen? Hieronder benoem ik drie methodes om je afbeeldingen snel en eenvoudig te comprimeren.

#1 – Bij het opslaan van de afbeelding

De meeste grafische tools hebben ingebouwde opties om afbeeldingen direct te comprimeren voor het gebruik op een website. Het scheelt je een hoop werk als je vóór het uploaden van een afbeelding binnen je website, je de afbeelding al hebt gecomprimeerd.

Deze optie is daarom ook de meest gunstige – want bij het toepassen van de volgende twee methodes heb je óf extra stappen, of je moet gebruik maken van een plugin. Plugins kunnen de inlaadtijd van je website vertragen, wat niet wenselijk is.

Kijk of je grafische tool een automatische comprimeer functie heeft. Dit scheelt een hoop gedoe en tijd.

#2 – Via een plugin

Wanneer je hebt gekeken hoe het met de content van je website staat, is het de beurt aan de technische kan van SEO. Dit is een kant die vele ondernemers ervan weerhouden om aan de slag te gaan met SEO – terwijl het echt heel goed te analyseren en optimaliseren is. Vooral als je een CMS gebruikt zoals WordPress wordt het je heel makkelijk gemaakt.

Ik bekijk zelf minimaal de volgende technische punten:

 • Compress JPEG en PNG
 • Smoosh
 • EWWW Image Optimizer
 • ShortPixel Optimizer
 • WP Rocket
 • Jetpack

Om deze punten te kunnen checken heb je ook geen betaalde tools nodig. Er zijn een aantal gratis online tools van Google die je hier goed bij kunnen helpen, zoals de PageSpeed insights tool en de Mobile Friendy Test.

De overige punten kun je handmatig checken in je website, en vergen verder geen speciale technische kennis.

#3 – Met een online tool

Je kunt afbeeldingen makkelijk en snel comprimeren met een online tool. De meestgebruikte online comprimeer tools zijn:

 • TinyPNG
 • Squoosh
 • Imagify
 • Kraken
 • Compressor

Je comprimeert de afbeeldingen door ze te uploaden naar de tool en ze daarna als een kleiner bestand te downloaden. De meeste tools hebben een bulk-functie waardoor je heel vlot een grote lading afbeeldingen kunt comprimeren. Dat scheelt een hoop tijd en gedoe.

Is het cruciaal?

Ja! De snelheid van je website kan heel veel invloed hebben op de vindbaarheid in de zoekmachines. Tevens hebben websitebezoekers steeds hogere eisen, en verwachten zij ook dat een website snel inlaad en gebruiksvriendelijk is. Is een website wel traag? Dan is de kans groot dat de bezoekers op zoek gaan naar een concurrerende website die wél snel inlaadt.

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

 • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
 • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
 • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
 • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO
Yes - ik wil gevonden worden!