Yes, het is alweer 2023. Eén ding kan ik je vertellen: op zakelijk vlak kan 2023 een heel goed jaar voor je worden. Mits je ervoor zorgt dat je online goed gevonden kan worden. Want we rekende al veel op de zoekmachines – maar zijn dat sinds de pandemie nóg meer gaan doen.

Dit is het moment om hard te werken aan je vindbaarheid. Wil je daar niet teveel geld aan spenderen? Dat hoeft ook niet! Er zijn meer dan genoeg gratis SEO-tools beschikbaar waar je mee aan de slag kunt. Lees je mee?

Gratis SEO tools van Google

Zoekmachine Google heeft meerdere gratis SEO tools ontwikkeld waarmee jij inzicht kan krijgen in de te optimaliseren punten om je website SEO-technisch in orde te maken.

Sommige tools zijn erg bekend en voor de hand liggend, anderen minder bekend en gebruikt. Eén ding is zeker: de tools van Google zijn allemaal gratis te gebruiken én erg interessant voor iedereen die zich bezighoudt met zoekmachine optimalisatie.

beste zoekmachine google

Google Analytics

Google Analytics is onder de gratis web data dashboards nog steeds de meestgebruikte ter wereld. Het dashboard werkt goed samen met de andere gratis Google tools zoals Search Console en Data Studio. Het hebben van een data dashboard is cruciaal om de resultaten van je SEO strategie te kunnen doormeten. Je wilt ten slotte weten hoeveel organische bezoekers je per pagina hebt en of deze converteren.

Mocht je nog geen toegang hebben tot je eigen Google Analytics dashboard, dan raad ik je aan deze zo snel mogelijk aan te maken. Meten = weten!

Ga naar Google Analytics

Google Search Console

Voor de hand liggend – maar wel waar. Google Search Console is en blijft een must-have SEO-tool. Het SEO-dashboard – ontwikkeld door Google – geeft je inzichten over de status van je vindbaarheid in Google.

Met Search Console kun je onder andere inzien:

 • welke pagina’s geïndexeerd zijn
 • wat de status is van je vindbaarheid in Google
 • wat er verbeterd moet worden aan de usability
 • hoevaak je zoekresultaten gezien worden maar niet geklikt zijn

Ook kun je met Search Console:

 • een sitemap naar Google sturen
 • aangeven dat er nieuwe content moet worden geïndexeerd
 • spamlinks verwijderen

Al met al een handige tool die je echt wel wil hebben wanneer je aan de slag gaat met SEO.

Google Mijn Bedrijf

Zoek je ook wel eens een fysiek bedrijf of winkel in je buurt? Als het goed is wel, want als je iets specifieks zoekt dan wil je het zo snel mogelijk hebben. En hoe dichter bij, hoe groter de kans is dat je er daadwerkelijk heen gaat. We zijn nou eenmaal lui.

Google dacht precies hetzelfde: hoe kunnen we laten zien welke bedrijven/winkels die je zoekt het dichtste bij zijn? Juist: Google Maps!

Ieder bedrijf heeft recht op een vermelding op Google Maps, mits je een fysieke locatie hebt. Dit locatie hoeft geen adres te zijn waar klanten langs mogen komen – het kan ook een kantoor of woonruimte zijn van waar je werkt.

De voordelen aan het hebben van een Google Mijn Bedrijf profiel zijn:

 • een vermelding op de kaart in Google Maps
 • lokale zichtbaarheid in de zoekresultaten
 • zoekmachine gebruikers kunnen eenvoudig contact met je opnemen
 • je hebt de vermelding zelf in beheer: aanpassingen zijn zo gemaakt

Om een Google Mijn Bedrijf aan te vragen zul je je bedrijf moeten verifiëren bij Google. Na het invullen van je gegevens zal er een fysiek kaartje met een code naar het adres gestuurd worden waarvan jij hebt aangegeven dat het je locatie is. Op deze manier controleert Google of jij echt toegang hebt tot de locatie.

Klik hier om een Google Mijn Bedrijf aan te maken.

De beste SEO-tools om een zoekwoorden analyse mee uit te voeren

Het uitvoeren van een zoekwoorden analyse is dé basis van je SEO-strategie. Want door te bepalen welke zoekwoorden interessant zijn voor jouw doelstellingen kun jij gaan bepalen welke SEO-content er ontwikkeld moet worden, óf gerecycled.

De volgende gratis SEO-tools zijn onmisbaar wanneer je aan de slag wilt met SEO zonder gebruik te maken van betaalde tools:

UberSuggest

Eén van mijn favoriete gratis SEO-tools: UberSuggest. Deze tool is een paar jaar geleden gelanceerd door SEO-guru Neil Patel. Van een volledig gratis versie is het inmiddels gegroeid naar een uitgebreide SEO-tools die voor betalende gebruikers ongelimiteerd te gebruiken is. Maar – met de gratis variant kun je dezelfde informatie opvragen als de betalende gebruikers. Je hebt alleen te maken met een limiet qua dagelijks gebruik.

Voorheen was deze tool heel erg gefocust op SEO-content, maar inmiddels ook meer op de technische punten. Je kunt met UberSuggest onder andere:

 • Kijken wat de zoekwoorden van je concurrent zijn (!)
 • Nieuwe content-ideeën opdoen
 • Eenvoudig een zoekwoorden analyse uitvoeren
 • De snelheid van een website analyseren
 • De belangrijkste technische SEO-punten analyseren
 • En nog veel meer.

Het verschil tussen de gratis en betaalde variant is dus hoevaak je de tool mag gebruiken. De betaalde variant is natuurlijk onbeperkt te gebruiken, en de gratis variant een aantal keren per dag. Wanneer je je website optimaliseert voor minder dan 10 zoekwoorden is de gratis variant goed te gebruiken. Wil je de tool vaker gebruiker op één dag? Dan kun je ook gebruik maken van de Chrome Extension van UberSuggest. Deze extension geeft bij iedere zoekopdracht in Google aan wat het zoekvolume is van die zoekopdracht, en wat gerelateerde zoekwoorden zijn. Dat kan al voldoende zijn om een zoekwoorden analyse uit te voeren.

ubersuggest chrome extension

Heb je grotere plannen? Dan raad ik je wel aan om eens te kijken naar de betaalde variant van UberSuggest (€ 29,- per maand).

Answer The Public

Heb je ook wel eens tijdens het schrijven van een SEO-blog dat je niet meer weet waar je over moet schrijven? Dan komt Answer The Public tot je redding!

Answer The Public vertelt je wat mensen willen weten over een onderwerp. Stel je voor dat je een blog schrijft over chocolade, maar je weet even niet meer wat je moet vertellen. Dat er pure, melk en witte chocolade is hoef je natuurlijk niet te schrijven. Maar wat dan wel?

Ga dan naar Answer The Public en voer ‘chocolade’ in. De tool verzamelt dan alle zoekwoorden en -vragen die mensen in de zoekmachines invullen over het onderwerp. Je ontvangt dan een volledig overzicht:

answer the public seo tool

Ook is het mogelijk om nog meer vragen uit te draaien in Excel. Zo kun je in korte tijd heel veel content-input verzamelen voor je SEO-blog.

Er is ook een betaalde variant van Answer The Public. Met de gratis variant mag je maximaal 3 x per dag gebruik maken van de tool.

Gratis technische SEO-tools

Wil je aan de slag met technische SEO? Ook dan zijn er meer dan genoeg gratis SEO tools beschikbaar waar je gebruik van kunt maken.

De volgende tools zijn mijn favoriet:

Screaming Frog

Screaming Frog is een crawler tool die je kunt installeren op je desktop. De gratis variant crawlt websites tot 500 URLs. Wanneer je meer URLs wilt laten crawlen en analyseren van moet je het betaalde account van Screaming Frog aanschaffen. Deze gratis variant geeft je een overzicht van onder andere je meta data, headings, status code, links en redirects.

Ga naar Screaming Frog

GT Metrix

GTmetrix is één van de betere webspeed testen die gratis te gebruiken is op het internet. Deze tool test vele aspecten die invloed hebben op de snelheid van een website, zoals te grote bestanden, caching en blocking. Wat ik zo fijn aan GTmetrix vindt is dat je direct kan zien om welke bestanden en/of pagina’s het gaat, zodat je direct stappen kunt ondernemen.

Ga naar GTmetrix

Must have plugins en extensions

Naast gratis online SEO tools, zijn er ook voldoende gratis plugins voor WordPress en extensions voor Google Chrome.

Rank Math SEO

Een SEO-analyse plugin is ondenkbaar wanneer je een WordPress website hebt. Voorheen adviseerde ik de Yoast SEO Plugin, maar inmiddels ben ik overgestapt naar Rank Math SEO. De reden? Yoast is overgenomen door een grote partij, en sindsdien heeft de plugin veel bugs. Daarnaast werkt Rank Math SEO naar mijn mening fijner – en heeft het minder invloed op de snelheid van je website.

Met Rank Math SEO kun je allerlei SEO-analyses draaien. De allerbelangrijkste: een content check per pagina. Met deze functie analyseert de tool iedere pagina op het door jou ingevulde focus zoekwoord. Je ontvangt dan tips om je tekst te optimaliseren voor een betere vindbaarheid.

Wat ik persoonlijk heel fijn aan deze tool vind is dat je functies aan en uit kunt schakelen. Jij kiest wat de tool wel bijhoudt, en welke functies je niet nodig hebt. Denk aan functies zoals:

 • Redirection
 • 404 analyse
 • Structured data
 • Sitemaps
 • Image SEO
 • Local SEO
 • Link counter

Naast de gratis variant (die echt al meer dan genoeg kan) is er ook een betaalde variant beschikbaar voor nog meer analyses en functies.

WooRank SEO Analysis Chrome Extension

De WooRank SEO Analysis Chrome Extensie is een handige tools waarmee je websites kunt beoordelen op hun SEO, gebruiksvriendelijkheid en social media.

De extensie geeft je met één klik op de knop inzichten over de website waar je je op begeeft én een analyse van de URL waar je je op bevindt. De tool vertelt je welke on- en offpage optimalisatie punten je nog kunt oppakken waardoor je heel snel je SEO kunt optimaliseren.

Heb je een punt geoptimaliseerd? Dan ververs je de tool en laat ie je meteen zien of je het goed hebt gedaan. Een simpele, maar doelgerichte SEO-tool.

Deze tool toont onder andere:

 • Structured data
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Mobile-friendliness
 • Backlinks
 • Social media stats

Het enige nadeel is dat de tool alleen beschikbaar is voor Chrome. Wanneer je een andere browser gebruikt is je enige optie dat je voor je SEO-optimalisaties switcht naar Chrome.

Kun je een geheel SEO-traject doen met alleen gratis SEO-tools?

Ja! Dat kan zeker. Met bovenstaande gratis SEO-tools is het mogelijk om een volledig SEO-traject door te lopen.

Wél raad ik aan om uiteindelijk te kiezen voor een betaalde SEO-tool waar je de posities van je zoekwoorden kunt bijhouden. Het handmatig bijhouden van rankings kost veel tijd. Een betaalde variant van bijvoorbeeld UberSuggest houdt je rankings wekelijks of dagelijks voor je bij – en kost € 29,- per maand. Dat is voor een SEO-tool goedkoop – gezien de gemiddelde tool zo’n € 100,- per maand kost.

Wil je weten of SEO bij je past? Plan een gratis gesprek in en we zoeken samen uit wat de beste oplossing voor jou is.

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

 • Claim jij je expert-status in je vakgebied
 • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
 • Komen de klanten naar jou toe
Boek hier je call met mij