Yes, het nieuwe jaar is er ein-de-lijk! Nog nooit hebben we zo graag een jaar willen afsluiten als 2020. Natuurlijk op de hoop dat 2021 beter gaat zijn. Eén ding kan ik je vertellen: op zakelijk vlak kan 2021 een heel goed jaar worden. Mits je ervoor zorgt dat je online goed gevonden kan worden. Want we rekende al veel op de zoekmachines – maar zijn dat sinds de pandemie nóg meer gaan doen.

Dit is het moment om hard te werken aan je vindbaarheid. Wil je daar niet teveel geld aan spenderen? Dat hoeft ook niet! Er zijn meer dan genoeg gratis SEO-tools beschikbaar waar je mee aan de slag kunt. Lees je mee?

Answer The Public

Heb je ook wel eens tijdens het schrijven van een SEO-blog dat je niet meer weet waar je over moet schrijven? Dan komt Answer The Public tot je redding!

Answer The Public vertelt je wat mensen willen weten over een onderwerp. Stel je voor dat je een blog schrijft over chocolade, maar je weet even niet meer wat je moet vertellen. Dat er pure, melk en witte chocolade is hoef je natuurlijk niet te schrijven. Maar wat dan wel?

Ga dan naar Answer The Public en voer ‘chocolade’ in. De tool verzamelt dan alle zoekwoorden en -vragen die mensen in de zoekmachines invullen over het onderwerp. Je ontvangt dan een volledig overzicht:

answer the public seo tool

Ook is het mogelijk om nog meer vragen uit te draaien in Excel. Zo kun je in korte tijd heel veel content-input verzamelen voor je SEO-blog.

Er is ook een betaalde variant van Answer The Public. Met de gratis variant mag je maximaal 3 x per dag gebruik maken van de tool.

Google Search Console

Voor de hand liggend – maar wel waar. Google Search Console is en blijft een must-have SEO-tool. Het SEO-dashboard – ontwikkeld door Google – geeft je inzichten over de status van je vindbaarheid in Google.

Met Search Console kun je onder andere inzien:

 • welke pagina’s geïndexeerd zijn
 • wat de status is van je vindbaarheid in Google
 • wat er verbeterd moet worden aan de usability
 • hoevaak je zoekresultaten gezien worden maar niet geklikt zijn

Ook kun je met Search Console:

 • een sitemap naar Google sturen
 • aangeven dat er nieuwe content moet worden geïndexeerd
 • spamlinks verwijderen

Al met al een handige tool die je echt wel wil hebben wanneer je aan de slag gaat met SEO.

beste zoekmachine google

Google Analytics

Google Analytics is onder de gratis web data dashboards nog steeds de meestgebruikte ter wereld. Het dashboard werkt goed samen met de andere Google tools zoals Search Console en Data Studio. Het hebben van een data dashboard is cruciaal om de resultaten van je SEO strategie te kunnen doormeten. Je wilt ten slotte weten hoeveel organische bezoekers je per pagina hebt en of deze converteren. 

Ga naar Google Analytics

UberSuggest

Eén van mijn favoriete gratis SEO-tools: UberSuggest. Deze tool is een paar jaar geleden gelanceerd door SEO-guru Neil Patel. Van een volledig gratis versie is het inmiddels gegroeid naar een uitgebreide SEO-tools die ook betaald beschikbaar is.

Voorheen was deze tool heel erg gefocust op SEO-content, maar inmiddels ook meer op de technische punten. Je kunt met UberSuggest onder andere:

 • Kijken wat de zoekwoorden van je concurrent zijn (!)
 • Nieuwe content-ideeën opdoen
 • Eenvoudig een zoekwoordenanalyse uitvoeren
 • De snelheid van een website analyseren
 • De belangrijkste technische SEO-punten analyseren
 • En nog veel meer.

Het verschil tussen de gratis en betaalde variant is hoevaak je de tool mag gebruiken. De betaalde variant is natuurlijk onbeperkt te gebruiken, en de gratis variant een aantal keren per dag. Wanneer je je website optimaliseert voor minder dan 10 zoekwoorden is de gratis variant goed te gebruiken. Heb je grotere plannen? Dan raad ik je wel aan om eens te kijken naar de betaalde variant van UberSuggest (€ 29,- per maand).

Screaming Frog

Screaming Frog is een crawler tool die je kunt installeren op je desktop. De gratis variant crawlt websites tot 500 URLs. Wanneer je meer URLs wilt laten crawlen en analyseren van moet je het betaalde account van Screaming Frog aanschaffen. Deze gratis variant geeft je een overzicht van onder andere je meta data, headings, status code, links en redirects.

Ga naar Screaming Frog

GT Metrix

GTmetrix is één van de betere webspeed testen die gratis te gebruiken is op het internet. Deze tool test vele aspecten die invloed hebben op de snelheid van een website, zoals te grote bestanden, caching en blocking. Wat ik zo fijn aan GTmetrix vindt is dat je direct kan zien om welke bestanden en/of pagina’s het gaat, zodat je direct stappen kunt ondernemen.

Ga naar GTmetrix

Yoast SEO plugin

Een all time classic. Tenminste – daar begint het op te lijken. De Yoast SEO plugin wordt al jaren gebruikt door vele SEO-specialisten. Niet omdat het wonderen kan verrichten (dat kan het namelijk niet), maar omdat het een hele simpele manier is om te checken of je individuele pagina’s volgens de laatste SEO-richtlijnen zijn opgebouwd.

De Yoast SEO plugin werkt namelijk met een stoplichtsysteem. Iedere pagina wordt door de plugin bekeken en beoordeeld op een lijst met criteria. Heb je je aan een punt gehouden? Dan wordt het licht voor dat punt groen. En natuurlijk ontvang je ook een algehele beoordeling voor de pagina. Is die ook groen? Dan heb je voldoende richtlijnen toegepast en is de pagina klaar voor publicatie.

Yoast is gratis, maar er is ook een betaalde variant beschikbaar (Yoast Premium). Deze bevat extra technische punten en je krijgt ondersteuning. Maar persoonlijk vind ik de gratis variant meer dan voldoende functies hebben.

wordpress seo pluging

WooRank SEO Analysis Chrome Extension

De WooRank SEO Analysis Chrome Extensie is een handige tools waarmee je websites kunt beoordelen op hun SEO, gebruiksvriendelijkheid en social media.

De extensie geeft je met één klik op de knop inzichten over de website waar je je op begeeft én een analyse van de URL waar je je op bevindt. De tool vertelt je welke on- en offpage optimalisatie punten je nog kunt oppakken waardoor je heel snel je SEO kunt optimaliseren.

Heb je een punt geoptimaliseerd? Dan ververs je de tool en laat ie je meteen zien of je het goed hebt gedaan. Een simpele, maar doelgerichte SEO-tool.

Deze tool toont onder andere:

 • Structured data
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Mobile-friendliness
 • Backlinks
 • Social media stats

Het enige nadeel is dat de tool alleen beschikbaar is voor Chrome. Wanneer je een andere browser gebruikt is je enige optie dat je voor je SEO-optimalisaties switcht naar Chrome.

Kun je een geheel SEO-traject doen met alleen gratis SEO-tools?

Ja! Dat kan zeker. Met bovenstaande tools is het mogelijk om een volledig SEO-traject door te lopen.

Wél raad ik aan om uiteindelijk te kiezen voor een betaalde SEO-tool waar je de posities van je zoekwoorden kunt bijhouden. Het handmatig bijhouden van rankings kost veel tijd. Een betaalde variant van bijvoorbeeld UberSuggest houdt je rankings wekelijks of dagelijks voor je bij – en kost € 29,- per maand. Dat is voor een SEO-tool goedkoop – gezien de gemiddelde tool vanaf € 100,- per maand kost.

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

 • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
 • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
 • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
 • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO

Yes - ik wil gevonden worden!