Je online vindbaarheid is belangrijker dan ooit. Maar wist je dat je ook gevonden kan worden zonder een website? Met Google Mijn Bedrijf kan jouw fysieke locatie en onderneming gevonden worden door wie dat maar wil in jouw omgeving. Hoe handig is dat? In dit artikel vertel ik je meer over Google Mijn Bedrijf, plus 5 direct toepasbare tips om je profiel beter vindbaar te maken.

Wat is een Google Mijn Bedrijf profiel?

Google Mijn Bedrijf is een gratis dienst van de zoekmachine waar je je bedrijf lokaal vindbaar kan maken. Door een profiel aan te maken en zo volledig mogelijk in te vullen weet de zoekmachine waar jouw bedrijf zit, wat je doet en voor wie het interessant is. Wanneer jouw aanbod gezocht wordt in jouw omgeving, dan wordt jij vertoond in de local pack van de zoekmachine óf in Google Maps (als er specifiek daar wordt gezocht).

Bedenk je hoe vaak jij zelf iets zoekt in Google en de dichtstbijzijnde opties bestudeert. Want wees eerlijk: hoe dichter bij, hoe beter. En zo denkt jouw perfecte doelgroep ook. Zorg daarom dat je – als dat nog niet zo is – een vermelding krijgt in Google Mijn Bedrijf!

Nog geen Google Mijn Bedrijf geclaimd?

Geen probleem! Dat is zo gepiept. Loop de volgende stappen door:

  1. Ga naar Google Mijn Bedrijf en klik op ‘Direct beheren’. Zorg dat je ingelogd bent op een (zakelijk) Google-account.
  2. Vul de naam van je bedrijf in. Zie je je bedrijfsnaam staan? Dat betekent dat er al een account in jouw naam is geclaimed. Er kan geen tweede account worden aangemaakt.
  3. Heb je je bedrijf kunnen claimen? Dan is het nu aan jou om het profiel zo uitgebreid mogelijk in te vullen. Meer informatie betekent een grotere kans op een goede vindbaarheid! Er volgen zo nog een aantal tips.
  4. Tot slot wordt er gevraagd om een verificatie. Google wil controleren of jouw bedrijf écht op het ingevulde adres is gelokaliseerd. Je ontvangt binnen twee weken een kaart via de post (ja, echt!) met daarop een verificatiecode. Zodra je deze hebt ingevuld is de inschrijving compleet en word je getoond in de zoekresultaten en Google Maps.

Klaar met verifiëren van je Google Mijn Bedrijf? Hier volgende de 5 toepasbare tips!

Tip 1 – wees bereikbaar voor je potentiële klanten

Er zijn meerdere manieren om in contact te komen met de mensen die je profiel bekijken. Althans, zij moeten contact met jouw opnemen. En dat moet natuurlijk snel en simpel kunnen.

Het belangrijkste is dat je telefoonnummer zichtbaar is. Deze manier van contact opnemen wordt vaak gebruikt op bedrijfsprofielen binnen Google. Noteer een telefoonnummer dat voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt en goed bereikbaar is tijdens je openingstijden.

Bied je een dienst aan waarbij jij of één van je collega’s geboekt moeten worden in een bepaald tijdslot? Dit kan ook via je Google Mijn Bedrijf! Je kunt een zogeheten ‘afspraaklink’ toevoegen via je dashboard.

zet je contactgegevens op google mijn bedrijf

Tip 2 – verzamel reviews via Google

Een beetje voor de hand liggend, maar nog steeds erg krachtig. Zorg dat er regelmatig nieuwe reviews worden geplaatst op je profiel. Dit zorgt voor relevantie en kwaliteit – twee eisen die het Google-algoritme stelt om zichtbaar te worden in de zoekresultaten.

Tip: automatiseer dit door bijvoorbeeld een e-mailmarketing flow te creëren die je naar klanten kunt sturen.

Tip 3 – vul je profiel aan met foto’s en video’s

Je Google Mijn Bedrijf profiel is letterlijk een online visitekaartje van je bedrijf in de zoekmachine. Maar wel met een voordeel: je hebt eindeloos de mogelijkheid om informatie toe te voegen.

Net als bij het optimaliseren van een pagina op je website voor een betere vindbaarheid werkt het ook bevorderlijk om foto’s en video’s toe te voegen aan je profiel. Hierdoor kan er een (hopelijk goede) eerste impressie worden gegeven van je onderneming.

Denk aan een afbeelding van je logo, typische producten, foto’s van je personeel of het interieur en exterieur van je pand, of video’s waarin je diensten worden uitgelicht. De kans is groot dat je deze media al hebt liggen!

afbeeldingen op je google mijn bedrijf

Tip 4 – voeg diensten toe

Er is de mogelijkheid om diensten toe te voegen aan je Google bedrijfsprofiel. Inclusief uitleg, prijs en afbeelding. Dit is een kans om je aanbod direct te kunnen laten zien aan potentiële klanten – dus laat die niet liggen.

Google Mijn Bedrijf voegt steeds meer nieuwe functies toe. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om als horeca-onderneming je menu toe te voegen, zodat Googlaars direct kunnen kijken of er iets wordt geserveerd waar zij trek in hebben als ze door je wijk fietsen.

Verkoop je digitale producten, zoals online cursussen? Dan kun je iedere individuele cursus invoeren om vertoond te worden binnen je profiel.

Geef je mogelijk nieuwe klanten een goede indruk!

Tip 5 – optimaliseer voor een zoekwoord

Je wordt daadwerkelijk gevonden door je profiel te optimaliseren voor een specifiek zoekwoord. Dit woord staat voor de kern van je bedrijf. Ben je eigenaar van een kapsalon? Dan is dat de kern van je bedrijf. Ben je een mindfulness coach? Dan raad ik je aan om dit regelmatig te vermelden in je profiel. Net zoals bij ‘gewone SEO’ zijn zoekwoorden ook erg belangrijk voor je vindbaarheid in Google Maps.

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij