Je houdt je bezig met social media, SEO, e-mailmarketing en misschien zelfs adverteren met maar één doel: het verhogen van het aantal bezoekers naar je website. Maar wist je dat het hebben van veel websitebezoekers pas interessant is als de betrokkenheid van deze bezoekers hoog is?

Eén van de grootste fouten die je kunt maken is om niet te focussen op de zogeheten engagement van je website. Ik geef je vandaag 3 manieren om de betrokkenheid van je websitebezoekers inzichtelijk te maken.

Hoe ver scrollen je bezoekers?

Eén van de beste manieren om te bepalen hoe betrokken je websitebezoekers zijn is door te meten hoe ver ze doorscrollen op je belangrijkste pagina’s. Want wanneer zij ver doorscrollen op bijvoorbeeld een salespagina, hoe groter de kans is dat zij daadwerkelijk interesse hebben in je aanbod.

Hoe te meten?

De nieuwste versie van Google Analytics (GA4) beschikt over een ingebouwde metric die bijhoudt hoe ver bezoekers doorscrollen.

Gebruik je Google Analytics Universal? Dan is het mogelijk om handmatig in te stellen dat het dashboard het bij houdt door middel van dimensions. Ik raad je aan om hier een specialist voor aan te haken wanneer je niet zoveel weet over het instellen van handmatige metrics.

Waar kijken ze naar?

Je richt je pagina’s in op een bepaalde manier, zodat je bezoekers naar specifieke informatie kijken en hopelijk doorklikken tot het moment dat de conversie is gemaakt. Dit betekent dat jij als website-eigenaar ervoor moet zorgen dat iedere bezoeker getriggered wordt door meerdere opvallende call-to-actions.

Hoe te meten?

Er zijn meerdere manieren om te meten of je call-to-actions daadwerkelijk gezien worden. De meestgebruikte is het gebruik van trackingsoftware. Hierdoor worden de acties van je websitebezoekers geanalyseerd door een software (bijvoorbeeld Hotjar). Het nadeel is dat je verplicht bent om dit te melden door middel van je cookie’s, want je gaat persoonlijke data opslaan en analyseren.

Wil je liever niet afhankelijk zijn van het accepteren van je cookies? Dan kun je een visibility trigger instellen in je Google Tag Manager. Hiermee wordt er iedere keer dat een bepaald visueel element (je call-to-action) wordt gezien een trigger naar Google Tag Manager gestuurd.

Gebruik je de juiste taal/talen?

Stel, je biedt je website alleen in het Nederlands aan. Dat kan natuurlijk voldoende zijn – mits je zeker weet dat je aanbod alleen voor Nederlanders geschikt is. Is je aanbod ook relevant voor andere landen en talen? Dan is het interessant om uit te zoeken uit welke landen en met welke talen er nu al bezoekers op je website komen.

Hoe te meten?

Er zijn twee mogelijkheden om dit te checken: de eerste is door je Google Analytics data te analyseren – en dan specifiek de demografische gegevens van je huidige websitebezoekers. In welke landen bevinden zij zich, en in welke taal staat hun browser?

Ook kun je in Google Tag Manager een trigger instellen om te bekijken of je websitebezoekers je website vertalen met Google Translate.

website engagement vergroten door extra talen

So, what now?

Het instellen van deze metrics vergt wat kennis in Google Analytics en Google Tag Manager. Maar – het inzichtelijk hebben van deze data is cruciaal voor het succes van je website. Mijn advies? Zorg dat je wat basisvaardigheden opdoet in de Google tools, of investeer een paar uur in iemand die je daarbij kan helpen. Het betaalt zich uiteindelijk weer terug in meer omzet – gegarandeerd!

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij